Devler gibi eserler bırakmak için, karıncalar gibi çalışmak gerekir. (Necip Fazıl Kısakürek) Bizler hayal aleminden bir türlü kopamıyoruz. Gerçeklere ulaşmak için elbette hayaller gereklidir. Bunca bilim kurgu filmleri hayallerle başladı ve filmlerde yapılan bazı teknolojiler günlük hayatımızda da kullanılmaya başlandı. Demek ki hayaller, gerçeklere ulaşmada sadece bir başlangıçtır.
Düşünce, uygulamaya geçmedikçe bir sonuç elde edemezsiniz. Futbolcu olma hayalini kuran çocuklarımız, antrenmanlarını telefon ve bilgisayar başında yaptığı için hayalleri de oradan öteye gitmez. Hayallerine kavuşmak istiyorsanız, hayallerinizi gerçekleştirmek için çaba harcamanız gerekir. Hayal kurarken yaşınız, cinsiyetiniz, özellikleriniz; kısaca artılarınız ve eksileriniz hep göz önünde bulundurulmalıdır. Yapamayacağınız, gerçekleştirmeye gücünüzün ve özelliklerinizin yetmediği hayaller sizi hayal kırıklığına uğratır ve öz güveninizi zedeler. Yapabileceğiniz hayalleri kurun. Her insan her yaşta hayal kurar. Kimi kariyer geleceğini düşünür, kimi eğitim hayatını; kimi iş durumunu düşünürken, kimi aşk hayatıyla ilgili hayaller kurar. Elbette bu hayallerin olması çok normaldir. Sadece özelliklerinizi düşünerek, yapabileceklerinizin hayalini kurmanız gerekir. 40 yaşına gelmiş birinin futbolcu hayalleri kurması ne kadar mantıksızsa, hiçbir ses ve ritim yeteneğine sahip olmayan birilerinin kendilerini müzik dünyasında görmeleri o kadar mantıksızdır.
Elbette, çaba harcama noktasında özgürsünüz fakat bir sonuç elde edemeyeceğinizi anladığınız an; harcadığınız zamana üzülür, hayal kırıklığı yaşamış olursunuz.
Her insanın ömrü bir kum saatine benzer ve bu saatlerin bitme süresi de herkeste farklılık gösterir. Mühim olan, kum tanelerinin akışını izlemek değil kum taneleri akıp giderken yaptığımız şeylerdir.
Geriye dönüp de “Keşke” dememek için pişman olacağımız işler yapmamalıyız ve yapmak istediklerimizi de ertelememeliyiz.
Dünyada başarı elde etmiş kişilerin hayatlarına ve sözlerine bir bakalım.
- ‘‘Eğer pes etmezsen hala şansın var demektir. Ve eğer küçüksen, gücünden ziyade beynine güvenmelisin ve konsantre olmalısın.’’
- ‘‘Eğer ne yapmak istediğini bilen iyi bir takımsak, bizden biri onlardan on kişiyi yenebilir.’’
- ‘‘Başarısız olmam önemli değil. En azından başkalarına örnek olabilmişimdir. Ben başarısız olsam bile birisi mutlaka başaracaktır.’’
- ‘‘Başaracağız çünkü çok genciz ve asla, asla pes etmeyeceğiz’’
Pes etmemek her şeyden önemlidir. Yaptığım hataların, doğruyu bulma yolunda harcanan doğru işler diye düşünmek gerekir. Edison, ampul denemelerinden sonra “Başarısız olmadım. İşe yaramayacak 10.000 yöntem buldum.” diyerek başarıya giden yolun ne denli zor olduğunu ve pes etmemenin önemli olduğunu anlatmıştır.
Elbette Edison da hayaller kurdu ve bunları gerçekleştirecek zekaya da sahipti. Fakat tek başına zeka bir yere kadar sizi götürür. Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’ın şu sözünü özümsemenizi tavsiye ederim: “
Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum, bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum.” der.
Başarmak için sabırla çalışmak gerekir. Bir adım atmak hiç adım atmamaktan iyidir. Adımlarınızın süreklilik göstermesi sizi başarıya götürür.
Hayaller, minik adımlarla başlar; ardından hayallere koşar, uçar ve ulaşırsın.
Zamanınızı iyi kullanın. Her şeyi plan dahilinde yapın. Ertelemeyin. Ertelenen ne varsa daha çok ertelenmeye mahkum olur.
Yaşar Kemal’in “Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca” adlı eserini okumanızı tavsiye ederim. Belki çocuk kitabı tadında kurgulandığını düşüneceksiniz fakat başarmak için yapılan fedakarca çalışmaları göreceksiniz. Minicik karıncaların, kocaman filleri nasıl alt ettiğini göreceksiniz.
Demek ki bazı işleri yaparken destek almak gerekir. Demek ki hayallerimize ulaşmak için yardımlar alabiliriz. Tek başına yapmaya çalışmak belki de başaramamak anlamına gelecektir. Destek almaktan çekinmeyin.