GenelMüzik

Muzaffer Sarısözen

Muzaffer Sarısözen kimdir? Muzaffer Sarısözen’in Türk Halk Müziği içinde yeri nedir? Muzaffer Sarısözen türkülerimizi nasıl derledi?

Muzaffer Sarısözen, 1899 yılında Sivas’ta dünyaya geldi. Dönemin şartları ve aile gelenekleri nedeniyle ilk başlarda müzikle, enstrümanla ilgilenmesi hep gizli oldu. Kardeşleri gibi şiirlerle de ilgilenen Sarısözen, yaşadığı bölgenin türkülerine merak saldı.

Muzaffer Sarısözen 1930 yılında Maarif Müdürü olan Ahmet Kutsi Tecer ile tanıştı. Bu tanışmadan sonra 1930 yılında Ahmet Kutsi Tecer önderliğinde “Halk Şairlerini Koruma Derneği” kuruldu. Bu dernek sayesinde Aşık Veysel’i de tanıma fırsatımız oldu.

Muzaffer Sarısözen, derleme çalışmaları sırasında kendi emeğiyle topladığı “bağlama, ney, cura, kaval, kemençe, davul, tulum, zurna, tef, darbuka” gibi halk sazlarını bir araya getirerek koleksiyon oluşturmayı başardı.

Sarısözen, halk müziğine yakınlığı ve halk müziği çalışmalarının yanı sıra halk oyunlarıyla da ilgilenir ve oyunlarımızın gelişmesine katkıda bulunur. Öyle ki döneminde uluslararası yarışmalara katılır ve ödüller alır.

1950 yılında İtalya, İspanya’daki Avrupa Uluslararası Raks Müsabakalarına katılır. Madrid’de 68 bin kişinin önünde sergilene yarışmalarda ekip birincilikleri kazanmıştır.

Vedat Nedim Tör ve Mesut Cemal Bey’in daveti ile Yurttan Sesler’in başına Muzaffer Sarısözen getirildi. 1946 senesinde Yurttan Sesler korosunun başındayken türküleri derlemeye başladı ve koro üyelerine bu türküleri öğretti. Her türkünün notalarını muntazam şekilde kağıtlara döktü. “Yurttan Sesler” yayınıyla türkülerimizi her bölgeye ulaştırdı.

Muzaffer Sarısözen’le ilgili hazırlanan TRT belgeselini de sizlerle paylaşıyoruz.

TRT Arşiv- İz Bırakanlar Muzaffer Sarısözen

Yoluyla
Video İçin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu