Editörün KöşesiKitapYetişkin Edebiyatı

Ahmet Ümit “Kırlangıç Çığlığı”

Ahmet Ümit kimdir?

Ahmet Ümit, 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da, Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü. Şiirleri, 1989 yılında Sokağın Zulası adıyla yayımlandı. 1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı. Bunu Bir Ses Böler Geceyi, Agatha’nın Anahtarı, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi. Hem çocuklara hem büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve Olmayan Ülke kitapları ile farklı bir tarz denedi. 1996’da yazdığı ilk romanı Sis ve Gece, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından Kar Kokusu, Patasana ve Kukla yayımlandı. Bu kitapları Ninatta’nın Bileziği, İnsan Ruhunun Haritası, Aşk Köpekliktir, Beyoğlu Rapsodisi, Kavim, Bab-ı Esrar, İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek,Beyoğlu’nun En Güzel Abisi ve Elveda Güzel Vatanım adlı kitapları izledi. Ahmet Ümit’in, İsmail Gülgeç’le birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Çiçekçinin Ölümü ve Başkomser Nevzat-Tapınak Fahişeleri, Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) ile birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? ve Bartu Bölükbaşı ile birlikte hazırladığı Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi adlı çizgi romanları da bulunmaktadır. Eserleri yirminin üzerinde yabancı dile çevrilmiştir. Yazarın tüm yapıtları Everest Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.

Kaynak: https://www.ahmetumit.com/biyografi.php

Kırlangıç Çığlığı Kitabı Değerlendirmesi;

Polisiye romanlarının ilk sıralarında yer alan Ahmet ÜMİT, bu eserinde son dönemde gündemde olan konuları tek bir çatı altında toplamaya çalışmış. Mültecilerin gelmesiyle onların yaşadığı sorunlara, çocuk istismarcıların gün geçtikçe artmasına; zenginlerin, arkası sağlam olanların her zaman işlerini bir şekilde gördüğüne değinmiştir. Başkomiser Nevzat ve ekibini bu kez zorlayacak bir seri katilin peşinde göreceksiniz. Katilin ilk başlarda istismarcıları hedef almasından dolayı belki de mutluluk duyacaksınız. Kitabın sonlarına doğru bu bakış açınız değişecektir. Ve katil –her zamanki gibi- tahmin etmediğiniz biri çıkacaktır. Sürükleyici bir kitap olduğunu söyleyebiliriz.

Postmodern bir yaklaşımla ele alınan konu biraz farklı konularla bağdaştırılmaya çalışılmış bu konuda eksiklikler gördüğümüzü söyleyebiliriz. Konunun genişletilmesinden ziyade farklı konular gündeme getirilmiştir. Diğer bir eleştirimiz kahramanlar sanki tek bir kalemin üslubundan çıkmış gibi. Katili de, mafyası da, polisi de örneğin “Ketum” kelimesini kullanabiliyor. Bu noktada Sayın Ümit, daha gerçekçi kahramanlar ortaya çıkarabilir.   

Kitap Değerlendirme Puanımız: 7/10

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu