GündemHaberler

Son Dakika! Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk önemli açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Habertürk TV’de Kübra Par’ın “Açık ve Net programına katılarak soruları yanıtladı.

KÜBRA PAR: 81 ilde yeniden uzaktan eğitime geçilmesi ihtimali var mı?

ZİYA SELÇUK: 2 Mart’tan itibaren yerinde karar dönemine geçilmişti. Valilikler tedbirlerini iller seviyesinde alıyor. 9 il hariç ortaokul ve liseler eğitim öğretimde bir kapanma söz konusu oldu. Yalova, Eskişehir gibi ilkokullarda da kapanma oldu. İller kendi durumunu dikkate alarak ona göre karar verme sürecini hayata geçiriyorlar. Önümüzdeki süreç elbette kabine toplantılarında sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında tümüyle değerlendiriliyor. Durumun Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’yla değerlendiriliyor. Önümüzdeki hafta da bu tür değerlendirme Cumhurbaşkanımızın başkanlığında hayata geçecek.

MUHARREM SARIKAYA: Öğretmenlerden ağırlıklı mesaj bu yönde, aşılama faaliyeti biraz frene basılmıştı. Diğer öğretmenlerin aşılanmasına ilişkin yeni durum sözkonusu mu?

ZİYA SELÇUK: Dünyaya baktığımızda İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya gibi ülkelerde öğretmenlerin öncelikli olarak aşılanmadığını biliyoruz. Türkiye’ye baktığımızda Sağlık Bakanlığımızın yaptığı çalışmaların diğer ülkelerle karşılaşında oldukça başarılı olduğunu görüyoruz. Aşılanan insan sayısında görüyoruz bunu. Öğretmenlerle ilgili olarak ilk önce köy okullarından başlamak üzere, öğretmenlerimizin yaklaşık yüzde 10’u bunların içinden Covid geçirenler hariç olmak üzere aşılandı.

NAGEHAN ALÇI: Bütün öğretmenlerin yüzde 10’u mu aşılandı?

ZİYA SELÇUK: Evet. 1 milyon 259 bin öğretmenin, öncelikle köy okullarından başlamak üzere sıraladığımız, tanımladığımız öğretmenler var.

NAGEHAN ALÇI: Neden köy okulları öncelikli?

ZİYA SELÇUK: Köy okullarındaki öğretmenlerimizin seyahat imkanları kısmi olarak farklılık arz ediyor diğer öğretmenlerimize göre. Biraz önce Sağlık Bakanımızla görüşme imkanım oldu. Peyderpey aşılama yapılıyor. Sadece aşının gelmesinde gecikmeler olduğu için bu gecikmeler öğretmenlerin aşılanması da sözkonusu olabiliyor. 125 bin öğretmenimizin tekrar aşılanacağını ilk defa buradan söylemiş olayım.

Dünyanın hiçbir ülkesinde önce öğretmenler aşılansın ondan sonra okullar açılsın uygulaması yok. Öğretmenlerimiz çok kıymetli. Öncelikli olarak aşılanmalarını istemem çok doğal. Benim görevimin doğası bunu gerektirir. Sayın Bakanımız öğretmenlerle ilgili her zaman olumlu bakış açısına sahip olarak tabii ki aşılamayız bakış açısına sahip.

KÜBRA PAR: Bir başka mesele test konusu. Öğrenci ve öğretmenlere düzenli test yapılması gibi bir durum söz konusu mu? Düzenli test uygulamasına geçmeyi düşünür müsünüz?

ZİYA SELÇUK: Sağlık Bakanlığımızın politikaları konusunda elbette beklentilerimiz var ama sağlık konusunda, hekimlerimizle ilgili konularda yorum yapmamız çok doğru değil. Ben nasıl eğitim bilimci olmayan kişilerin yorum yapmaması beklentisi içerisindeysem. Bizim şu anda aşılamayla ilgili toplumun tamamında süreç hızla ilerlediğinde birtakım göstergeler de karşımıza çıkacak. Toplumda vaka sayıların azaldığını, hastanelerde oranların düşüşünü göreceğiz.

MUHARREM SARIKAYA: Pandemi süreci eğitimin hangi gerçeğini ortaya çıkardı. Öğrenci sorunu mu, öğretmen sorunu mu, uzaktan eğitime yatkınlık; yoksa ezberci eğitim mi?

ZİYA SELÇUK: Biz bu durumu genel olarak vizyon 2023 dokümanımız çerçevesinde değerlendiriyoruz. Önümüzdeki yıllar ne olacak? Dünyadaki dönüşüm nereye gidiyor? Uzaktan eğitimin olumlu olumsuz yönleri nelerdir? Ne türlü dönüşümlere ihtiyacımız var? Bu meseleye gelecek vizyonu açısından bakıyoruz. Farklı bir gelecek bekliyor bizi. Adaptasyon için neler yapmalıyız? Salgından 1 yıl önce uzaktan eğitim altyapısı niye kurulmalıdır, nasıl kurulmalıdır, hizmet içi eğitimler nasıl bağlantılı hale getirilir? Bunu biz salgından bir yıl önce ifade etmiştik. Önümüzdeki yıldan itibaren de öğretmen ve öğrencilerin eğitimi, müfredatlarına içeriğinin dönüşümüne başlayacağız. Yüzlerce akademisyen araştırmalar yapıyor ve hangi yaş grubu nasıl etkileniyor? Kırsalda ne görüyoruz? Göçer çocuklarında neler izliyoruz. Tüm bunlarla ilgili çalışmalar yaptırıp, kestirimlerde bulunuyoruz.

Ayrıca:

Ziya Selçuk:

 *Türkiye dünyada en çok okul kapatan 4. ülke. Bu bize şunu gösteriyor, Türkiye çok kontrollü gidiyor. Önümüzdeki süreçte vakaların artmasını toplamsal olarak değerlendirdiğinizde elbette bazı kararlar çıkabilir. Ama bizim gönlümüz okulların açık olması.

Kaç öğrenci, kaç öğretmen okullar açıldıktan sonra virüse yakalandı?

Ziya Selçuk: Sağlık bakanlığından aldığımız verileri kendi içimde değerlendiriyoruz.

Diğer bölümlerden kesitler:

*9 ilimizde şu an okulların açık olması, 2 ilimizde ilkokulların kapalı olması. Ramazan sürecinde bir azalmaya işaret ettiğinde daha fazla açılma noktasında bir karar alınabilir. Öncelikle seyreltilmiş olarak bütün sınıf seviyelerin açılması, ondan sonra daha fazla açılması.

*Ramazan ayı boyunca gözlemler ve değerlendirmeler yapılarak bazı kararlar alınabilecek.

*Bursluluk Sınavı Ertelendi. 25 Nisan’da yapılacak olan sınavlar ertelendi.

*Öğretmenlerin “Aday Öğretmenlik Sınavı” ileri bir tarihe ertelendi.

*LGS sınavında bütün konulardan öğrenciler sorumlu olacak. Türkçe dersin için dilbilgisi konulardan sorular sorulmayacak. Çok uzun soruları da öğrenciler sınavda görmeyecek. Daha kısa ve özlü sorular fazla olacak.

* 2 Temmuz’da biz okulun kapanacağını ilan ettik, ara tatilini kaldırdık. 2 Temmuz’a kadar çocuklarımızın desteklenmesi konusunda süreç devam ediyor. 

*Okula devam zorunluluğu olmadığından veliler, çocuklarını göndermeme kararını devam ettirebilir.

*Sınavların iptali gibi bir durum söz konusu değil.

*Öğretmenler 3 milyon eğitim aldı toplamda. Yılda 25 bin kişiye eğitim veriyorduk daha önce.

*Şu anda erişemeyen öğrencilerle ilgili yüzde 4-5’lik kesim var. Bu kesimin bilgisayarı var ama canlı derse katılmıyor. Şu anda % 95 eğitim var.

*125 bin aşı ilkokul öğretmenlerine yapılacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu