Baca eğri de olsa dumanı doğru çıkar, atasözünün anlamı Baca eğri de olsa dumanı doğru çıkar, atasözünün TDK’ye göre anlamı
Baca eğri de olsa dumanı doğru çıkar, atasözünün TDK’ye göre anlamı
Günlük hayatta çoğu kez duyduğumuz fakat anlamını tam bilmediğimiz “Baca eğri de olsa dumanı doğru çıkar.” Atasözünün anlamı şudur:
Yaratılıştan iyi ve doğru olan kişi ya da nesne ne kadar kötü ortam içinde bulunursa bulunsun, özelliğini kaybetmez.
Baca eğri de olsa dumanı doğru çıkar, atasözüyle ilgili cümle (hikaye): Çalışmak için İstanbul’a gitmiştim. Bir inşaatta çalışmaya başladım. Arkadaşlarım işlerini aksatıyor, izin günlerinde gizlice aldıkları inşaat malzemelerini satıyordu. Benim de onlara eşlik etmemi istediler. Bunu her hafta yapıyorlardı. Bir gün ustabaşı bunları fark etmiş. Bunları gizlice takip etmiş ve kötü şeyler yaptığını görmüş. Benim onlarla olmadığımı, onlara uymadığımı görünce bana teşekkür edip maaşıma zam yaptı. Geldiğim yerleri, yetiştirildiğim ortamları anlatın ustabaşı “Baca eğri de olsa dumanı doğru çıkar.” Dedi. Şimdi ne demek istediğini çok daha iyi anlıyorum.
Baca eğri de olsa dumanı doğru çıkar, atasözüyle ilgili kompozisyon:
Yetiştirildiğiniz, büyütüldüğünüz ortamlar sizi karakterinizin oluşmasını sağlar. Eğer kötü bir aile ortamında veya çevre büyürseniz sizin de onlar gibi olma oranınız yüksektir. Tersi durumlar da yaşanabilir fakat bu istisna olur.
Aile ortamında sevgiye, saygıya, dürüstlüğe önem verilmişse; o ortamda yetişen kişilerde de bu güzel özellikler hâkim olur. Kişi kötü ortamlarda bile yetiştirildiği değerlere karşı olumsuz bir davranış sergilemez çünkü karakterler çabuk değişmez.