GündemHaberler

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı

Yıl 1921 günlerden 12 Mart, mecliste Akif’in kaleminden Türk milletinin istiklalini taçlandıracak bir marş: “İstiklal Marşı”

Bugün 12 Mart 2021 İstiklâl Marşımızın TBMM tarafından millî marş olarak kabul edilişinin 100. Yıldönümü.

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ

Milli ruhu canlandırmak, halka İstiklal Harbi’nde moral aşılamak amacıyla 1921’de güfte yarışması düzenlendi. Bu yarışmaya 724 şiir katıldı. Kazım Karabekir, Kemalettin Kamu, Suat Yalçın gibi tanınmış isimler de vardı.

“Çanakkale Şehitleri” ve “Bülbül” gibi şiirlerin sahibi Mehmet Akif, verilecek ödülden dolayı yarışmaya katılmak istemez. Gelen şiirler maarif vekilliği tarafından incelenerek Milli Marşa uygun olmadığını belirtirler.

Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey’in kendisine yazdığı 5 Şubat 1921 tarihli davet mektubundan sonra fikrini değiştirerek Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda İstiklal Marşı çalışmalarına başlar.

Yedi şiir 12 Mart 1921’de Mustafa Kemal’in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Akif’in şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir millet vekilleri tarafından coşkuyla karşılandı. Bazı itirazlara rağmen Mehmet Akif’in şiiri “İstiklal Marşı” olarak kabul edildi.

Akif, kazandığı beş yüz liralık ödülü Darülmesai’ye bağışladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu