Cahile söz anlatmak, deveye hendek atlatmaktan güçtür, atasözünün anlamı
TDK’ye göre Cahile söz anlatmak deveye hendek atlatmaktan güçtür, atasözünün anlamı
Cahil insanlarla muhatap olduğumuzda “Cahile söz anlatmak, deveye hendek atlatmaktan güçtür.” Atasözünü sıkça kullanırız.
Cahile söz anlatmak deveye hendek atlatmaktan güçtür, atasözünü anlamı:
Ne kadar çaba harcarsanız harcayın deveye bir hendek atlatamazsınız. Cahile de söz anlatmak bundan daha zordur.
Cahile söz anlatmak, deveye hendek atlatmaktan güçtür, atasözünün kullanıldığı cümle (hikaye) :
Şehrin en işlek caddesine kalabalık toplanmış iki kişinin hararetli konuşmasına şahitlik ediyordu. Biri ekonomide yaşanılan gelişmeleri verilerle anlatıyor, diğeri sadece etrafta duyduklarıyla değerlendiriyordu. Bilgili kişi yapılan araştırmaları, kıyaslamaları ortaya sunarken; diğeri berberin söylediğini savında kullanıyordu. Pes eden kim mi oldu? Tabi ki bilgili kişi. Tartışmaya Cahile söz anlatmak, deveye hendek atlatmaktan güçtür, diyerek son verdi.
Cahile söz anlatmak, deveye hendek atlatmaktan güçtür, atasözüyle ilgili kompozisyon:
Bilgili insan, her zaman bilgisiz olduğunu düşünür. Okuduğu, araştırdığı ve öğrendiği her bilgiden sonra daha çok bilgisizliğini kabul eder. Bilgi çoktur, ömür azdır derler. Gerçekten de Yeni şeyler öğrendikçe ne kadar da cahil, bilgisiz olduğunu düşünür insan.
Oysa cahil insan her şeyi bildiğini düşünür. Duyduklarına, gördüklerine inanır; hiçbir şekilde araştırma yapmaz, okumaz, incelemez. Bu yüzden cahil insana bir şey öğretmen oldukça güçtür. Neredeyse imkânsızdır. Bunun temelinde bilgisizliğini kabul etmeme cahilliği vardır. Bu yüzden çok da cahillerle muhatap olmamak gerekir.