GündemTeknoloji

Ülkemizde 5G Teknolojisine Geçiş Süreci

3G- 4G- 4,5G şimdi de 5G ile ilgili çalışmalar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de devam etmektedir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “5G sistemine yerli ve milli imkanlar ile geçeceğiz. Projemizin ilk fazı mart ayında tamamlanacak. Diğer fazlara ilişkin çalışmalarımız da devam ediyor.”

Bakan Adil Karaismailoğlu:

‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin ilk fazının mart ayında biteceğini müjdeleyen Bakan Karaismailoğlu, “Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi üyesi 14 firma ve 3 mobil işletmecinin katılımı ile ülkemizin 5G’ye giden yolda, donanım ve yazılım ihtiyacına yerli ve milli imkanlar ile cevap vermeliyiz. Bu amaçla geliştirdiğimiz ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ni TÜBİTAK’ın destekleriyle sürdürüyoruz. 5G alt yapıları için kritik önemdeki 5G çekirdek şebeke, 5G baz istasyonu, 5G özel yönetim servis ile operasyon yazılım ürünleri yerli ve milli imkanlar ile geliştiriliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da özellikle vurguladığı gibi 5G sistemine yerli ve milli imkanlar ile geçeceğiz ve bundan da gurur duyacağız. Projemizin ilk fazı mart ayında tamamlanacak. Diğer fazlara ilişkin çalışmalarımız da devam ediyor. Tüm fazlar tamamlandığında anlımızın akı ile 5G’ye geçeceğiz” 

5G ile birlikte sadece iletişim alanında değil; ticaret, sağlık, eğitim gibi birçok alanlarda yenilikler ve gelişmeler sağlanabilecek.

Dünya piyasasında söz sahibi olmak istiyorsak bu teknolojik gelişmeleri hızlandırmamız gerekir.

Bakan Adil Karaismailoğlu:

“Gördüğünüz gibi 5G teknolojilerinde iç ve dış pazarda ciddi potansiyel var. Bilişim teknolojilerindeki yerli ve milli ürünlerimizin marka ve patentlerinin alınması ve geliştirilmesiyle ülkemizin cari açığının kapatılmasında öncü sektör bilişim olacaktır. 5G projesinde önemli görevler üstlenen 10 firmamızın bir araya gelerek kurdukları Global Telekom ve Entegre Teknolojileri A.Ş. (GTENT), geliştirilen ürünlerin ticarileştirilmesi ve markalaşma faaliyetlerinin tek elden yürütülmesi ve iş birliği imkânlarının artırılmasında büyük görev üstlenmektedir.”

“Bunun milli kalkınma hamlemizin önemli bir parçası olduğunu unutmamalı, yerli üreticilerin ürünlerine ihalelerde öncelik tanıyarak, ödemelerde kolaylık sağlamalıyız. Ticari kaygıların ötesinde yerli ve milli üretimin kullanılması konusunda hassasiyet göstermeye yönelik çalışmaları hızlandırmalıyız. Sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek yerli ve millî ürünlerin geliştirilmesine ve üretilmesine ilişkin çalışmalarda bakanlığımızın Ar-Ge fonunun kullanılması konusunda desteklerimiz devam edecektir.”

 

5G nedir? 5G ile hayatımızda değişecek olan şeyler nelerdi? 5G faydalı bir şey midir? 5G’yi Türkiye kullanıyor mu? 5G kullanan devletler var mı?

Bu konuda ayrıntılı bilgi için önceki yazımıza göz atabilirsiniz. Tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu