GündemKültür

Google Türk heykeltıraş Kuzgun Acar’ın doğum gününü unutmadı.

Kuzgun Acar kimdir? Google doodle neden Kuzgun Acar’ı paylaştı? Kuzgun Acar aslen nerelidir? Kuzgun Acar’ın hayatı eserleri ve çalışmaları hakkında bilgi

Dünya çapında farklı eserleriyle tanınan ünlü heykeltıraş Kuzgun Acar, bugün doğum günü sebebiyle Google tarafından ana sayfadan paylaşılmaya başlandı.

Kuzgun Acar Kimdir?

Libya kökenli Ayşe Zehra Hanım ile Nazmi Acar Bey’in oğlu olarak 28 Şubat 1928 günü İstanbul’da doğdu. Fakir bir çocukluk ve gençlik dönemi geçirdi. Sultanhahmet Ticaret Lisesi’ni bitirdikten sonra 1948’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi heykel bölümüne girdi, Rudolf Belling’in öğrencisi oldu. Daha sonra Ali Hadi Bara ve Zühtü Müridoğlu’nun atölyesine geçerek öğrenimini onların yanında sürdürdü.

Soyut çalışmalara yoğunlaşıp mezun olduktan sonra ilk kişisel sergisini de açtı. Sanat eserlerini yaparken demiz, çivi, teller, ahşap malzemeleri kullandı.

Çivilerle gerçekleştirdiği bir çalışması, 1961’de Paris Bienali’nde birincilik kazandı. Bu birincilik, hayatında bir dönüm noktası oldu. Çünkü ödülle birlikte sanatçılara tahsis edilmiş iki burstan birisini kazanmıştı. Kuzgun Acar, aldığı bursla Fransa’ya gitti. 1962 yılında Paris Modern Sanatlar Müzesi’nde sergi açtı, sergideki bir yapıtı ve iki deseni müze tarafından satın alındı.

1966 yılında yaptığı İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’ndaki “Kuşlar” heykeli ile Ankara Kızılay Meydanı’nda bulunan Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nün cephesine yaptığı tunçtan kabartma “Türkiye” heykeli sanatçının önemli çalışmalarıdır.

Farklı bakış açısıyla sadece ülkemizde değil tüm dünyada adından söz ettirmeye başladı. Kısacık hayatında birçok farklı çalışma sergileyen Kuzgun Acar 3 Şubat 1976 tarihinde vefat etti.

Bazı Eserleri Kaldırıldı

Acar’ın bazı eserleri tartışmalara sebep olmuş ve sökülüp depolara kaldırılmıştır; Ankara’da Emek İş Hanı’nın ön girişine Anadolu’nun çoraklaşma sonucu kaybettiği toprakları ifade etmek üzere 1966’da yaptığı büyük boyutlu metal “Türkiye” heykeli yerinden kaldırıldı, depolarda bekletildikten sonra hurda olarak satıldığı yapılan araştırmalarda ortaya çıktı; Metal-İş Gönen tesisleri için yaptığı heykel 1980 sonrasında sökülerek bir depoya kaldırıldı, 1997’de hatırlanarak depodan çıkarıldı ve yerine asıldı; 1975 Heykel Sempozyumu için 1940’lı yılların Antalya valisi Haşim İşcan anısına yaptığı dev el heykeli ise, bir süre sonra bir depoya kaldırılmış, uzun zaman sonra Antalya Karaalioğlu parkına yerleştirildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu